DE WARMTEPOMPBOILERS VAN ATLANTIC

VOOR ELKE GEBRUIKER DE JUISTE WARMTEPOMPBOILER

ONTDEK HIER ENKELE BELANGRIJKE WEETJES OVER DE WARMTEPOMPBOILER!

GENIET VAN ONZE DISCOVERY-CHEQUE
BIJ AANKOOP VAN EEN WARMTEPOMPBOILER!

 

ALLES WAT JE MOET WETEN

over warmptepompboilers !

Tot 5 configuraties mogelijk

1..png

Warmtepomp incl. elektrische weerstand

2..png

Warmtepomp gekoppeld aan PV-panelen

3..png

Warmtepomp gekoppeld aan PV-panelen + bijverwarming via ketel (versie met warmtewisselaar)

Warmtepomp + bijverwarming via zonnecollectoren (versie met warmtewisselaar)

5..png

Warmtepomp + bijverwarming via ketel (versie met warmtewisselaar)

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de buiten- of binnenlucht en gebruikt die warmte om het water in het opslagvat op te warmen. Om het water op hogere temperaturen te brengen en om een anti legionellacyclus uit te voeren, is elke warmtepompboiler standaard voorzien van een elektrische weerstand. Sommige warmtepompboilers beschikken over functies die extra configuraties mogelijk maken waardoor zo weinig mogelijk elektriciteit verbruikt wordt.

Warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, laten toe om je warmtepompboiler aan te sluiten op fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) die zonne-energie gebruiken om elektriciteit op te wekken. Elektriciteit die je kan gebruiken als voeding voor je warmtepompboiler, zodat je water gratis wordt verwarmd, en als voeding voor andere elektrische toestellen in huis.

Kies je voor een warmtepompboiler met warmtewisselaar, dan kan je hierop een ketel en/of thermische zonnecollectoren (die zonne-energie gebruiken om warmte op te wekken) aansluiten. In deze gevallen spreken we van een hybride warmtepompboiler. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de hoeveelheid licht buiten en de gevraagde hoeveelheid warmte zal hetzij de warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, hetzij de zonnecollectoren of de ketel.

 

HOE WERKT HET?

De warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp: warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en gebruikt om het water in het reservoir op te warmen.

De ventilator (1) zuigt omgevingslucht aan. De warmte uit deze aangezogen lucht wordt afgegeven aan het koelgas (2). Dit gas wordt samengedrukt in de compressor (3) waardoor het verder opwarmt en vloeibaar wordt. In de condensor (4), geeft deze vloeistof zijn warmte af aan het water in het reservoir. Als de vloeistof afgekoeld is passeert deze het expansieventiel (5) en verandert weer in gas. De elektrische steunverwarming (6) wordt enkel geactiveerd als de warmtepomp niet aan de vraag kan voldoen.

 

Hoe snel is je warmtepompboiler terugverdiend?

Een warmtepompboiler is dankzij zijn uitstekend rendement een interessante keuze.
Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water, kan bovendien een premie krijgen. Mede dankzij deze premie verdien je je investering in een warmtepompboiler dus snel terug. En de meerprijs in aankoop en installatie ten opzichte van een klassieke elektrische boiler verdien je in minder dan 2 jaar terug.

Meerprijs
terugverdiend

< 2 jaar

Rekenvoorbeeld terugverdientijd
Een kwalitatieve elektrische boiler met een capaciteit van 200 l kost in aankoop ± € 1.075 (excl. btw) en de installatiekost ervan bedraagt ± € 350 (excl. btw). Een warmtepompboiler met een capaciteit van 200 l kost in aankoop ± € 2.120 (excl. btw) en de installatiekost ervan bedraagt ± € 800 (excl. btw). Het verschil in investering bedraagt dus ± € 1.495 (excl. btw). Deze meerprijs verdien je snel terug. Want niet alleen bespaar je voortaan vanaf het eerste jaar ca € 750/jaar op je energiefactuur, je geniet ook nog eens van premies in de 3 gewesten, waardoor je de meerprijs in investering in het Brussels gewest bijna meteen terugverdient, in het Waals Gewest in minder dan 1,5 jaar en in het Vlaams gewest in iets meer dan 1,5 jaar.

De premiebedragen in het Brussels en het Waals Gewest zijn afhankelijk van het gezinsinkomen.
De vermelde premiebedragen zijn de minimale premiebedragen / gelden voor de hoogste inkomenscategorieën.
** Deze vergelijking is indicatief en afhankelijk van de verbruiker. Hier vergeleken we de elektrische boiler Zeneo
— een kwalitatieve elektrische boiler met de hoogste bescherming tegen corrosie — van 200 l met een rendement
van 95% en een warmtepompboiler met inhoud van 200 l en een maximale besparing van 75%, gingen we uit van
een gezin van 4 personen, een gemiddeld verbruik van SWW van 50 l per persoon per dag dat opgewarmd dient
te worden van 10 tot 50°C en berekenden we de elektriciteitsprijs aan € 0,28/kWh.